Diskusní fórum serveru cshl.cz

Kvalifikace zdravotního laboranta
no imageAutor: Patolog
Datum: 28. 09. 2014, 23:15:16

Přeji hezký den,
obrátil se na mě kolega s dotazem, jak je to se vzděláním zdravotních laborantů pro histologii. Podlehl totiž mylnému dojmu, že jako patolog o tom něco vím. Prohrabal jsem dokumenty na webu IPVZ a přiznávám se, že z nich nejsem moc moudrý...

Podstata problému je následující: Studentka nezdravotnického oboru je svým oborem zklamaná a přehodnotila priority. Uvažuje tedy o práci zdravotního laboranta, nejlépe na patologii. Vedle standardní cesty, tedy vystudování bakalářského oboru Zdravotní laborant, se teoreticky nabízí ještě možnost vystudovat navazující magisterský obor biologie (o rok kratší studium) a následně absolvovat kurz (finance nepředstavují problém). A v této cestě je právě ten problém, jehož řešení se mi nepodařilo najít. Vím, že podobné kurzy se týkají např. elektrotechniků, mikrobiologů, biochemiků, hygieniků,.., ale nepodařilo se mi zjistit, zda existuje taková možnost i v případě Zdravotnických laborantů. Nesetkal jste se náhodou někdo s podobným problémem? Nebo je jedinou možností vystudovat obor Zdravotnický laborant?

Odpovědět

Re: Kvalifikace zdravotního laboranta
no imageAutor: Jitka Loosová
Datum: 30. 09. 2014, 09:14:39

Vážený pane doktore,
pokud by chtěla kolegyně pracovat jako zdravotní laborantka, má možnost vystudovat VŠZ nebo Bc.-obor zdravotní laborant. Potom si může udělat specializaci z histologie. Jiná možnost není. Pokud by si dodělala magisterské vzdělání, má možnost na IPVZ udělat akreditovaný kvalifikační kurz a pracovala by pod dohledem jako odborný pracovník v laboratorních metodách. Čili jiná odbornost. U těchto odborných pracovníků specializace v patologii není, ale má možnost si udělat atestaci v jiném oboru. Toto vše upřesňuje zákon 96/2004 Sb. Můžete mě kontaktovat. loosova@nconzo.cz.
J. Loosová

Odpovědět